Matklubben Godt Tenkt Bedre Spist

Vegard serverer bacalao

In Matklubben on 2. september 2012 at 13:46

Bacalao….ifølge wikipedia en klippfiskrett med opprinnelse i Portugal. Tradisjonen forteller at den ble introdusert i Kristiansund av fiskeoppkjøpere fra Basekerland i Spania på begynnelsen av 1800-tallet. Ordet…… 

……bakalao på spansk (bacalao) og portugisisk (bacalhau) betyr rett og slett torsk, og fersk, usaltet torsk omtales som bacalhau fresco. Bakalao er i den latinske verden et mye mer omfattende begrep enn på norsk, og kan oversettes som en klippfiskrett.

Datoen var 21/8 og stedet Øvre Silkestrå. Verten var Vegard og på menyen stod Asparges med ricotta, parmaskinke og balsamico, Bacalao og  Pavlova. Oppskrift på forrett og dessert hadde han researchet seg frem til på klikk.no og på MariannMat. Bacalao oppskriften derimot er en klassisk oppskrift, men som kokken selv poengterte, nok hakket vassere en den Bacalaoen man vanligvis får servert – for her var det brukt VELDIG god klippfisk. Det er det som gjør forskjellen på Bacaloa og god Bacalao ble det sagt. Vegard la ut om tykkelse, salting, ligge å trekke i vann etc og alle nikket med…. Lars gikk tilogmed så langt at han bekreftet med et klokkerent «Ja. Det er på god fisk det blir best Bacalao. Ikke sant.»

Tilstede var: Lars, Markus,  Erik, Vegard og Ole Andre.

Forrett: Asparges med ricotta, parmaskine og balsamico.

Til 6 personer trenger du:

  • 8 store grønne aspares
  • 8 skiver serranoskinke (el annen speket skinke)
  • ricottaost
  • parmesan
  • ristede pinjekjærner
  • ekstra virgin olivenolje
  • en god balsamicodressing
  • 4 topper basilikum til pynt
  • et godt fingersalt

Kok opp rikelig med vann. Knekk av aspargesstilken i bunnen. Den knekker der den går fra seig til frisk og sprø. Dra det kokende vannet av platen og legg aspargesen oppi i ca 1 minutt før du skyller de i iskaldt vann. Legg de gjerne på is hvis du har det. Legg to og to skiver serranoskinke på kjøkkenbenken og smør på litt ricottaost. Legg på to aspargesstilker og rull skinken rundt stilkene. Legg de på et fat og dryss over ristede pinjekjærner, olivenolje, balsamico og nyrevet parmesan. Pynt med frisk basilikum. Dryss over fingersalt til slutt og server.

Hovedrett: Bacalao a la Klubbenes Drogset

800g fin klippfisk (NB: må som oftest vannes ut – sjekk pakken)
4 løk (skjæres i fine ringer)
1 ss tomatpure
1 boks hakkede tomater
4 fedd hvitløk (finhakkes)
1,5 chili (finhakkes)
1,5 dl olivenolje
1 glass grillede paprika (grovhakkes)

Poteter – kan enten ha kokte poteter ved siden av, eller legges lagvis i selve bacalaoen (oppskåret i skiver). Jeg foretrekker ved siden av, slik at man selv enklere kan velge hvor mye poteter man ønsker.

I bunnen av en stor kasserolle legges olivenolje, tomatene, tomatpure og et første lag med fisk. Deretter legges det 2 lag til, fylt med fisk, chili, paprika, hvitløk og løk. Bacalaoen varmes opp på middels varme, og skal koke forsiktig i ca 45 min. Kan fint varmes opp flere ganger – ypperlig restemat, eller til frysing.

Dessert: Pavlova

Oppskriften finner du her 😉

Legg igjen en kommentar